Veel Nederlanders rijden auto stuk op vakantie

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je je rijstijl aanpast. Niet alleen omdat je dan veiliger tussen de lokale bevolking meerijdt, maar vooral om je auto te sparen. Veel Nederlanders kwamen al met pech in het buitenland langs de weg te staan, omdat het Nederlandse ‘nieuwe rijden’ in de bergen schadelijk is voor je auto. Zorg daarom dat je je rijstijl aanpast en bovendien dat je goed verzekerd bent!

autopech vakantieAndere rijstijl

Veel Nederlanders reden in de bergen hun auto stuk vanwege een oververhitte motor of remmen, of een opgerookte koppeling. Het Nederlandse ‘nieuwe rijden’ betekent snel opschakelen en zo veel mogelijk met een laag toerental rijden. Hanteer je in de bergen echter dezelfde manier van rijden, dan is dat schadelijk voor je auto. In de bergen heeft een auto meer kracht nodig om de berg op te klimmen, het is daarom noodzakelijk terug te schakelen naar een lagere versnelling en met een hoger toerental te rijden. Ook bij het afdalen is het verstandig om dit in een lage versnelling te doen, waardoor je op de motor remt en op die manier de remmen spaart.

Goed verzekerd in het buitenland

Verder is het verstandig om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Mocht er dan onderweg wat gebeuren, dan ben je verzekerd van de juiste hulp en vergoeding van de kosten. Op de groene kaart van je autoverzekering staat in welke landen je autoverzekering geldig is. Daarbij geldt dezelfde dekking die je in Nederland ook hebt. Wanneer je dus een WA-verzekering hebt, geldt die ook in de landen die op de groene kaart staan vermeld. Datzelfde geldt voor een WA beperkt cascoverzekering en een WA volledig cascoverzekering. De groene kaart is overigens een internationaal bewijs dat je auto verzekerd is.

Bovenop de gewone dekkingen van je autoverzekering, kun je bij veel verzekeraars nog een aanvullende dekking voor het buitenland afsluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pechhulp, vervangend vervoer bij langdurige reparatie of repatriëring van inzittenden en/of de auto.

Leaseauto in het buitenland

Ga je met je leaseauto op vakantie naar het buitenland, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Omdat een leaseauto doorgaans op naam van de leasemaatschappij staat, is het in het buitenland moeilijker om aan te tonen dat je als bestuurder in de betreffende auto mag rijden. Het is daarom sterk aan te raden om bij de leasemaatschappij een ‘machtiging buitenland’ aan te vragen. Daarin staan onder andere de naam van de bestuurder, gegevens van de leaseauto en de periode waarover de machtiging geldig is in verschillende talen zoals Nederlands, Engels, Frans en Duits. In Marokko is het verplicht een ‘machtiging buitenland’ bij je te hebben. In veel andere landen is het niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Op die manier kun je altijd aantonen dat je in de betreffende auto mag rijden en dat het bijvoorbeeld geen gestolen auto is.

Wees dus zuinig op je auto door in de bergen in lagere versnelling te rijden. Mocht er ondanks je aangepaste manier van rijden toch wat gebeuren in het buitenland, zorg dan dat je goed verzekerd bent en dat je bovendien alle belangrijke papieren bij de hand hebt. Zo voorkom je onaangename verrassingen.