Wat is een vrijwaringsbewijs? Waar heb ik het voor nodig?

Met vrijwaringsbewijs niet langer eigenaar voertuig

Een vrijwaringsbewijs is een belangrijk document. Het bevestigd dat je niet langer de eigenaar bent van een auto met een uniek kentekennummer. Het document is specifiek gericht voor die auto die het bepaalde kenteken draagt en geldt dus niet voor eventuele andere auto’s die je bezit. Het is het enige wettelijke bewijs dat je vanaf dat moment niet langer verantwoordelijk bent voor verplichtingen die verbonden zijn aan het bezit van de auto. Je hoeft bijvoorbeeld dus niet meer de auto te verzekeren, wegenbelasting ervoor betalen of APK laten keuren.

Hoe ontvang je een vrijwaringsbewijs

Er zijn verschillende manieren om een vrijwaringsbewijs te krijgen. Indien je je auto gaat inruilen of verkopen bij een autodealer, krijg je het vrijwaringsbewijs meestal meteen mee. Dit is ook het geval wanneer je naar een sloopbedrijf gaat voor de auto. Vaak zijn deze bedrijven door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) erkend om kentekens over te mogen schrijven. In deze bovenstaande gevallen ontvang je vervolgens een groen vrijwaringsbewijs.

Als je een auto aan een particulier of dealer verkoopt die niet erkend zijn door de RDW, moet je met de koper van het voertuig naar het postkantoor om daar de auto over te laten schrijven. In dat geval ontvang je een wit vrijwaringsbewijs.

Deze verschillende soorten vrijwaringsbewijzen geven dezelfde rechten.

Autoverzekering opzeggen met vrijwaringsbewijs

Als je eenmaal een vrijwaringsbewijs hebt kan je per direct je autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn. Het vrijwaringsbewijs geeft je wettelijk het recht om je autoverzekering te beëindigen vanaf het moment dat de auto niet meer op jouw naam staat. Dit geldt ook indien je een jaarcontract hebt dat nog niet is afgelopen.

Je autoverzekeraar ontvang echter geen bericht wanneer je je auto verkoopt of laat slopen. Het is namelijk geen taak van de RDW om de verzekeraar op de hoogte te brengen van het feit dat je auto niet meer op jouw naam staat. Het is dus zaak dat je zelf je verzekeraar hiervan op de hoogte brengt. Indien je je verzekeraar hiervan op de hoogte gaat brengen is het belangrijk dat je een kopie van je vrijwaringsbewijs toestuurt.

Vrijwaringsbewijs zo snel mogelijk sturen naar verzekeraar

Ook is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Indien je je vrijwaringsbewijs binnen 2 weken na de verkoop of sloop van je auto naar je verzekeraar opstuurt wordt de verzekering met terugwerkende kracht beëindigd. Als je hier echter te lang mee wacht hoeft de verzekeraar je verzekering pas te beëindigen vanaf het moment dat ze je vrijwaringsbewijs hebben ontvangen. Dit zou zonde zijn van je geld.

Direct berekenen